Info om SDO lån
SDO-lån er en ny lånetype, der blev indført tilbage i 2007, på det danske realkreditmarked. SDO-lånet blev indført på grund af et EU direktiv, kaldet kapitaldækningsdirektivet.
SDO er en forkortelse for særligt dækkede obligationer og denne lånetype er derfor et særligt dækket obligationslån.
SDO lån udstedes som boliglån, hvor der er pant i fast ejendom. Disse lån adskiller sig i høj grad fra de andre realkreditlån på markedet. Den mest væsentlige forskel er at SDO-lån giver en mulighed for uendelig løbetid og ubegrænset afdragsfrihed.
Samtidig kan disse lån både udbydes af realkreditinstitutter og bankerne. Normalt er realkreditlån forbeholdt realkreditinstitutterne.
Fordele ved SDO-lån
En af fordelene ved et SDO-lån er at man kan lave fleksible lån, med individuelle rentesatser alt efter kundens behov og risikovillighed.
Der behøves altså ikke være samme rente for to kunder, selvom lånene er identiske. Du kan nedenfor se de væsentligste fordele ved SDO-lånene:
- Mulighed for ubegrænset afdragsfrihed og uendelig løbetid
- Fleksibelt långivning
- Individuelle rentesatser alt efter din risikovillighed
Ulemper ved SDO lån
Der er ligeledes ulemper ved alle lånetyper og det er afgørende du altid får opvejet fordele og ulemper, op mod hinanden. Der kan nævnes følgende ulemper ved SDO-lånene:
- Lavere lånegrænse kan betyde dyrere lån
- I mange tilfælde kan der kun lånes 75 % af boligværdien
De særligt dækkede obligationer (SDO)
Disse særligt dækkede obligationer adskiller sig blandt kredit -og pengeinstitutterne. De indebærer nemlig at låneudbyderen skal stille supplerende sikkerhed på låneniveau, så lånegrænsen overholdes gennem løbetiden på obligationen.
Den nye SDO lovgivning giver realkreditinstitutterne følgende former for obligationer, som de kan udstede med pant i fast ejendom:
- Særligt dækkede obligationer (SDO)
- Traditionelle realkreditobligationer (RO)
- Særligt dækkede realkreditobligationer (SDRO)
De særligt dækkede obligationer udstedes typisk med en løbetid på 5 – 10 år.