Nationalbanken – Hvordan påvirkes dine lån og renter?

Nationalbanek kontrollerer din lån og renter

Nationalbanken – Wiki

Nationalbanken er en væsentlig del af den danske økonomi og bankverden. Den har magten over landets renter og valutakurser. Den danske nationalbank fastsætter valutakurser og renter, med udgangspunkt i den europæiske centralbank og andre troværdige informationskilder.

Nationalbanken arbejder for at Danmark har stabile priser og lav inflation. Det sker ved at føre en god pengepolitik, hvor kronens kurs holdes fast ift. euroens. Et andet vigtig formål ved Danmarks nationalbank er at sikre et stabilt finansielt system. Det er i høj grad landets banker, der drager fordel af det. Samtidig kommer det dig til glæde som låner, at banker og låneudbydere følger retningslinjerne og holdes på et sundt niveau. Derudover overvåger Nationalbanken betalingssystemer og elektroniske betalinger, så de forløber sikkert. Sikkerhed og regulationer til fordel for danske indbyggere og dansk økonomi, er nøgleord der beskriver deres virke.

Nationalbanken blev oprettet helt tilbage i 1818, d. 1. august. Det blev oprettet som et privat aktieselskab af Frederik d. 6. Anno 2012 er Nationalbanken en selvejende og uafhængig institution, med Nils Bernstein som formand.

 

Nationalbankens rente, udlånsrente og diskonto

Nationalbanken har eneret på at sætte renten som de foretrækker, for at sikre en velfungerende dansk økonomi. Når Danmarks Nationalbank ændrer renten sker det under indflydelse af mange faktorer. Vi lever i en åben økonomi og bliver påvirket af mange forskellige ting. Når deres rente er lav i øjeblikket, skyldes det i høj grad at Danmark er et sikkert sted at investere penge. Nationalbankens signalrente kaldes diskonto og er med til at markere et givent renteniveau. Signalværdien er dels myntet på den danske nationalbanks rentesatser og bankernes egne renter.

 

Nationalbanken og valutakurser

Det er Nationalbanken som fastsætter valutakurser og det sker ud fra oplysninger fra centralbanker og den europæiske centralbank. Det indebærer en lang række valutakurser for diverse lande. Fastsættelse af valutakurser er altså endnu en af mange områder, som Nationalbanken varetager.

Du kan læse meget mere om Nationalbanken her.

You May Also Like

About the Author: Rentebasen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

7 + 17 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.